Translate

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Alhovaaran H-pentue aluillaan

Eilen se tapahtui eli Elli (Alhovaaran Elegantine) astutettiin ensi kerran Matzella (Matze von der Schiffslache)
Nyt kaikki peukut pystyyn että kaikki onnistuu, eikä tule välikirjainta niinkuin B,D ja F...

Pentujen odotetaan syntyvän 8.1.2013 ja luovutus viikolla 10, eli maaliskuun alussa ensi vuonna

Pentujen sukutaulu jalostusnetissä pentujen od indexit lonkat 114 ja kyynärät 114,5

Ellin isälinjassa on vanhoja suoraselkäisiä käyttövalioita joilla tuloksia niin palvelus-, pelastus-, kuin suojelupuolellakin. Ellin emälinja Musketeer´s koirien myötä Saksaan ja löytyy käyttövaliotuloksia niin palveluskoira- kuin suojelupuoleltakin.

Matze on Saksan tuonti, sisaruksia käytetty jalostukseen ja Matzen jälkeläisiä kilpailee jo voittajassa Suomessakin.Matzen emä Mara von der Schiffslachea pidetty jalostusnarttu Saksassa (vahvahermoista ja erittäin energistä työskentelyä jälkeläisissä ). Matzen isä Jucan von Peroh on yksi Rohden menestyneistä koirista ja periyttänyt monta uutta BSP-koiraa, eniten jälkeläisiä on kuitenkin päätynyt viranomaispuolelle ja näin eivät näy tilastoissa.

Matze ja Elli ovat molemmat läpäisseet BH:n, Matzen luonnetesti 183 p. Elli väriltään harmaa ja Matze bicolor (isä musta). Pennuista odotetaan hyvähermoisia ja energisiä suoraselkiä. Nenänkäyttö molemmilla vanhemmilla varmaa. Yhdistelmässä riskinä ehkä kyynerpäät, hiivan/ hormonien aiheuttama kutina ja liika totisuus (ei ensimmäiseksi koiraksi). Oikealla ohjauksella varmoja harrastuskoiria lajiin kuin lajiin.

Pentutiedustelut sähköpostitse alhovaaran@gmail.com

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Royal Canin kylpylässä

enkä edes käynyt uimassa. Siis valtakunnallisessa Royal Caninin kasvattajapäivät Nokialla. Täytyy myöntää että kun nappuloissa on kiskurihinnat on varaa panostaa luennoitsijoihin. Olin taas niin itseäni paremmassa seurassa, olisi pitänyt vähän kerrata vanhoja oppikirjoja niin olisi pysynyt vähän enemmän professori Hannes Lohen matkassa, äärettömän mielenkiintoista kuultavaa koiran genetiikasta ja tutkimuksien mahdollisuuksista ja niiden yhteydestä ihmisen sairauksiin. Kyllä pojilla on työtä selvittää kaikki se tieto mitä DNA:han mahtuu ja vielä suunnitella varmat testit kaikkien kantajien ja sairaiden esille saamiseksi. No, siihen tuskin koskaan päästää. Kasvattajana oli pelottavaa ajatella kuinka "steriiliksi" kasvatus saataisiin jos kaikki, siis todellakin ihan kaikki koirat testattaisiin. Kyllä sekin lopulta johtaisi geenipopulaation pienenemiseen ja kun uutta geeniperimää yhdistetään ei tietenkään pystytä arvaamaan mitä se tuo tullessaan, ehkä aivan uusia geenivirheitä taas. Päästä huimaa....Miten niissä karhukoirissakin voi olla tappijalkaisuutta kun se on harmaiden geeniperimässä. Ups, ei kai vaan jollain ole....

Edelleen itse pidän pientä linjasiitosta turvallisena, ainakin tiedetään mitä geenivirheitä se saattaa tuoda tullessaan... Saksanpaimenkoiraliiton kasvattajapäiville Lohi tulee puhumaan sakemanneille suunnatuista testeistä, kirjoittelen niistä sitten.

Ell Hanna Söderholm puhui ravinnon tarpeesta harrastuskoirilla. En oikein vielä osaa ajatella että koiraa on tutkittu kuin parastakin huippu-urheilijaa. Mielenkiintoista ja jäi mieleen ihan ihme juttuja esim. miten koira käyttää energiaa missäkin vaiheessa, koiran metaboloituva energia on 530 kcal/10 kg joka tietysti muuttuu pakkasessa ja rasituksessa. Luento kuulosti välillä kuin töissä kuntotalolla kaksi appelsiinikainaloa puhuu keskenään. Onneksi itse ei tarvitse laskea ravintoaineita ja suhteita keskenää. Hyvää tietoa oli esim. se että koiralle ei sovi ihmisten- tai hevosten palautumisjauheet koska koira hikoaa eritavalla. Ko. valmisteissa on liikaa suolaa jos siis tämmäisiä haluaa käyttää.

Päivän vaikuttavin luento oli Elt, dosentti Anu Näreaho, opettaa ja tutkii loiset Suomen eläinlääkäreille. Iljetti kun tajusi vaikka kuinka itse madottaa kaikki 2 kertaa vuodessa voi suolinkaisiakin olla vaikka kuinka paljon jäljellä, tästä tehty Suomessa tutkimuksia. Keski ja Etelä-Euroopassa suositellaan koiran madottamista joka kuukausi! (ESCCAP:n suositukset) Suomessa tullaan toivottavasti siirtymään koiran madottamiseen 4 kertaa vuodessa. Nyt kun koirat saavat matkustaa vapaasti niin Suomessakin on jo tänne kuulumattomia loisia esim. leishmanioosi, sydänmato, sitkeä kennelyskä voikin olla keuhkomatojen aiheuttamaa ja kun loiset leviää kuin kulovalkea. Muistakaa aina punnita koira ennen madotusta (alimadottaa EI saa, resistenssi kasvaa) ja kannattaa vaihtaa matolääkettä noin vuoden periodilla. Kun matkustatte selvittäkää ja ennaltaehkäiskää tartunnat esim. Ekinokokkoosi sydänmato - ja ulkoloisprofylaksia heti kun poistutte Suomesta. Itse alan madottamaan 4 kertaa vuodessa vaikka en koskaan matoja ole nähnytkään ja alan täysnatsiksi koiranläjien poistamisen kanssa! Suolinkainen voi tarttua 5 eri tavalla, yök